ב-24 ביוני 2015 הכריז שר השיכון הפלסטיני, מופיד חסאיינה, על תחילתו של שלב חדש בשיקום הרצועה – בניית הבתים שנהרסו במהלך מבצע "צוק איתן". עשרה חודשים מאז הסתיימה הלחימה, למרות ההרס האדיר וההתגייסות הבינלאומית, ברצועה רק החלו את המהלך לקראת בנייתו מחדש של הבניין הראשון מתוך האלפים שנהרסו כליל. למה, בעצם?
המנגנון לשיקום עזה
לפני "צוק איתן" (ראו בטיימליין למטה) הטילה ישראל הגבלות קשות על מכירת חומרי בניין לרצועה, בטענה שחומרים אלה "דו-שימושיים", כלומר עשויים לשמש גם לצרכים צבאיים; בעיקר עלתה הטענה שחמאס עלול לתעל חומרי בנייה שנרכשו בישראל להתבצרות, ומשלהי 2013 משמיעה ישראל חשש מבניית מנהרות שישמשו לתקיפה. כאז גם כעת שולל ארגון גישה את הגדרת מוצרים אזרחיים כה בסיסיים כחומרי בניין כ"דו-שימושיים" ומכאן את המגבלות הגורפות שמוטלות על כניסתם; מה גם שבעליל האיסור לא התגלה כאמצעי אפקטיבי למניעת הבנייה של מנהרות. למגבלות, לצד סגירת רוב מנהרות ההברחה ממצרים, היה חלק בזינוק באחוזי האבטלה בעזה, מ-27.9 אחוז ברבעון השני של 2013 ל-40.8 אחוז ברבעון הראשון של 2014. ענף הבנייה, שתרם 17 אחוז מהתמ"ג של עזה ברבעון השני של 2013, טרם סגירת המנהרות, וסיפק פרנסה ליותר מ-24 אלף איש באמצע 2013, קרס מאז ונכון לרבעון השני של 2015 מעסיק רק 4.2 אחוזים מהעובדים ברצועה – שהם קצת למעלה מ-11 אלף איש. שיעור האבטלה בעזה ברבעון השני של 2015 הוא 41.5 אחוז.
לאחר מבצע "צוק איתן", ובהתאם לקונצנזוס הרחב בצורך בשיקום מהיר של הרצועה, במערכת הביטחון הכריזו שכעת ישראל תאפשר כניסת חומרי בניין לשיקום הרצועה. את ההבנה בצורך בגישה שונה ניסח, בין היתר, הרמטכ"ל הקודם, בני גנץ, כשאמר שהמאזן חייב לנטות לטובת התקווה על פני הייאוש. אחרת, טען, הלחימה עלולה להתחדש. יתרה מזאת, עם ההכרזה על התמיכה בשיקום, הודו בצבא, שבמידה שירצו, יוכלו גורמים בחמאס לבנות מנהרות גם ללא בטון.
נוכח החשש שהביעה ישראל מפני שימוש בחומרי הבניין לבניית מנהרות, הוסכם על הקמת "מנגנון לשיקום עזה". הג'י.אר.אם (Gaza Reconstruction Mechanism) משותף לישראל ולרשות הפלסטינית, בתיווך ובפיקוח האו"ם, ואמור לאפשר לישראל לנטר את השימוש שנעשה בחומרי הבניין שנכנסים לרצועה. המנגנון תובע מסוחרים ומקבלנים ברצועה להוכיח תקן גבוה של אבטחה על המחסנים שבהם נשמרים חומרי הבניין שנרכשו, ומאפשר לישראל לאשר מראש את המשתתפים בכל שלבי התכנון והביצוע וגם את הזכאים לחומרי בניין.
אי אפשר ליצור מנגנון כה מורכב ויומרני מבלי שייקר ויאט את מהלך השיקום. כ-19 אלף יחידות דיור נהרסו כליל במהלך הקיץ בעזה או שנפגעו קשה ואינן ראויות עוד למגורים; 113 אלף נוספות נפגעו. למרות הצורך האדיר, שלב בניית הבתים – להבדיל מתיקון הנזקים – החל רק לאחרונה. קדמה לו מחלוקת בין ישראל לרשות הפלסטינית על הנוסחה הנכונה לחישוב כמות חומרי הבנייה שיש להעביר לכל מטר מרובע של בנייה. רק בסוף יוני, כעשרה חודשים לאחר הפסקת האש, התקבל נוסח של פשרה.
זו אינה הפעם הראשונה שבה ישראל מבקשת להשתמש בנוסחה מתמטית כדי לחשב את הדרוש לחיים אזרחיים בסיסיים בעזה. נוסחאות קודמות קצבו את כמות הקלוריות המינימלית שדרושה לתושב עזה כדי להתקיים, ובצדק היוו מקור מבוכה לממשלת ישראל. בניגוד לנוסחת "הקווים האדומים", הפעם הובהר הטעם הביטחוני בקיומה של נוסחה, שנועדה למנוע זליגה של חומרי בניין לבניית מנהרות. אולם מתברר שדווקא אותו מחסור מפוקח שהנוסחה נועדה להשיג היה אחד ממחולליו של שוק שחור בחומרי בניין ברצועה, כפי שמודים גם במתפ"ש. "אותם אנשים שמקבלים את אותה זכאות לתשומות בנייה, בגלל המצב ברצועת עזה מעדיפים למכור את זה בשוק השחור, ויש שוק שחור לצערנו ברצועת עזה. ומהשוק השחור רוכשים כל מי שלא אמור לרכוש," אמר ל"מבט שני" אל"מ גרישה יעקובוביץ', ראש מחלקה אזרחית במתפ"ש.