שנתיים חלפו מאז יצא לדרך מבצע "צוק איתן", הקטלני בסבבי הלחימה ברצועה. מיד בשוך הקרבות התחייבו עשרות מדינות, ואיתן משרד הביטחון והדרג הפוליטי בישראל, לסייע בשיקום הרצועה. המטרה המוצהרת הייתה לבנות מחדש את מה שנהרס, ולסייע בקידום הכלכלה – לרווחת התושבים ולשם השגת יציבות ארוכת טווח באזור. נקפו שנתיים והגיעה העת לבחון את המצב הנוכחי, ולשאול: האם חל שיפור בחיי תושבי הרצועה? האם נפתח בפניהם אופק של תקווה?
שתי עובדות מזדקרות מעל הכל:
1. חומרי בנייה נכנסו במהלך השנתיים האלה, במטרה לבנות את כ-11 אלף יחידות דיור שנהרסו כליל, 6,800 שנפגעו כך שלא נמצאו ראויות למגורים, ולמעלה מ-150 אלף בתים אחרים שנפגעו, זאת בנוסף למבני תעשייה ומסחר, תשתיות ועוד.
2. תושבי הרצועה מתקשים להתאושש. אחוזי האבטלה עודם גבוהים מאוד, התשתיות מוסיפות להידרדר, הכלכלה מדשדשת, הבידוד נמשך, היכולת לנוע עוד מצטמצמת, כ-75 אלף בני אדם נותרו חסרי בית כתוצאה מסבב האלימות של 2014. הייאוש פושה.

מזה שנתיים שיקום של מבנים ובנייה מחדש של יחידות מגורים לרבבות שאיבדו את בתיהם בהפצצות נמצאים במוקד תשומת הלב. לא פעם המעקב אחר כמויות חומרי הבניין הנכנסות ומדידת קצב הבנייה, היו חזות הכל. כך הוחמצה לא פעם המדיניות הבלתי עקבית והעמומה של ישראל לגבי אישורים לסחורה נכנסת, לגבי מה מותר לשווק בגדה ובישראל.
היד הקלה על הדבקת מניעה ביטחונית גם לציבור לא קטן מתוך המעטים שנכנסים תחת הקריטריונים הצרים והנוקשים לתנועה במעבר ארז, כמו גם עצירת הדואר הממשלתי, חסימת מעבר חומרי בניין לזמן מה והחרמת משלוחים שלמים של סחורה שחלקה הקטן נמצא חשוד – כולן פעולות ענישה מובהקות, שננקטו וננקטות למרות שהן במובהק פוגעות במאמצי השיקום.
ישראל מתמידה ביישום הכלל למניעת תנועה בין חלקיה של הטריטוריה הפלסטינית, עזה והגדה המערבית, פרט ליוצאי דופן, ואפשרויות התנועה של התושבים נותרו מצומצמות. מהצד השני, מעבר רפיח למצרים סגור רוב ימות השנה ועשרות האלפים שממתינים לעבור בו למדינות שלישיות מפסידים בכל יום אפשרויות להתחיל את עבודותיהם, לימודיהם או להיפגש עם קרובי משפחתם שבחו"ל; ישראל מגבילה מאוד את כניסתם של פריטים שנמצאים ברשימת החומרים ה"דו-שימושיים" ונחוצים לשיקומם של ענפים כלכליים רבים ברצועה, לתיקון ולבניית מפעלים, מבנים ותשתיות חשמל, מים וסניטציה, ולהנעת הכלכלה כולה.
את הפער המטריד בין מילות בכירי מערכת הביטחון, שהביעו תמיכה בשיקומה הכלכלי של עזה כאינטרס ביטחוני ישראלי, לבין תרגומן הבלתי מספק בשטח, סיכמה מנכ"לית גישה, תניה הרי, במאמר דעה שפורסם ב"הארץ" ערב חתימת הסכם הפיוס ישראל-טורקיה:
"כבר שנתיים שבכירים במערכת הביטחונית ובמערכת הפוליטית אומרים, כי ביטחון ישראל תלוי בשיקום של עזה. הטעות של רובם היתה ההתייחסות הצרה לשיקום, כבנייה מחדש של מה שנהרס ב-50 ימי הלחימה הקשה. שיקום אמיתי חייב לכלול את חיבור עזה לגדה, כך שתושביה יוכלו לשגשג, ולא רק לשרוד."